Askimsviken / Askimsbadet

Vi tror att en av Göteborgs största outnyttjade tillgångar är Askimsbadet och Askimsviken. Askimsbadet har Göteborgs största strand, stora gräsytor och en underbar utsikt över Askimsviken. Med sin omedelbara närhet till Säröbanan och kollektivtrafik (cirka 20 minuter med buss från centrala Göteborg) har Askimsbadet en unik potential för Göteborg. En genomtänkt utveckling av området skulle vara attraktivt för göteborgarna men också stärka Göteborg som turiststad och skapa arbetstillfällen. Området skulle kunna leva året runt och inte som idag bara ett fåtal fina sommardagar. Den stora satsningen på piren, som blev färdig i somras, bidrar inte till att skapa mer liv året runt. Vi ser därför piren som ett första steg i en vidare utveckling av området.

Titta gärna på kartan. Askimsbadet ligger längst in i Askimsviken, precis i mitten på kartan. Zooma in, zooma ut och dra på kartan för att flytta runt. Inte någon annanstans i Göteborg finner vi en såpass stor strand, gröna ytor och vatten så lättåtkomligt med kollektivtrafik från centrala staden. Detta innebär att området kan utvecklas på ett för framtiden miljömässigt hållbart sätt.

Vi har på denna sida sammanfattat idéer och tankar som har kommit fram under det senaste halvåret då vi har mött politiker – från vänster till höger – tjänstemän, föreningar och boende i området. Vi hoppas att detta kan tjäna som inspiration. Något kanske blir genomfört, annat inte. Något kanske går snabbt, annat blir färdigt till stadens 400-årsjubileum 2021.

Lite idéer kring framtida utveckling av Askimsviken / Askimsbadet

  • Bygg simhall med inomhuspool och utomhuspool. Fint att kunna kombinera salt och sött på samma plats. Enligt uppgift skall Askims nuvarande simhall vid Hovåsskolan stängas om cirka 3-4 år (p g a att den tjänat ut efter 40 år) och man tittar nu på lämplig plats för “nytt bad i väster, i första hand Askim” (Tidningen Sydväst, 3 mars 2014.) Utomhuspool har ju funnits vid Askimsbadet tidigare så tanken är inte ny. (Bild på sidan 18 i vår rapport.) Svensk simsport har rönt stora framgångar internationellt och simning är en utmärkt motionssport för gammal som ung. Ha ambitionen att kunna hålla SM i simning här 2021. (Inspirationsexempel: Ronneby BrunnsbadAlidebergsbadet Borås)
  • Komplettera simanläggning med restaurang och café. Utsikten över Askimsviken är magnifik, sommar som vinter. Surfarna bjuder på fint skådespel när andra helst stannar inomhus.
  • Låt restaurangen driva en strandbar. Kanske nere vid piren? Kan enkelt öppnas upp de dagar vädret tillåter.
  • Ordna strandpromenad mellan Askimsbadet och Hovås Båthamn / Hovåsbadet.
  • Anlägg gång- och cykelbro vid Välens mynning och vips kan Näsetborna ta sig till Askimsbadet och dess anläggningar på “nolltid” utan vare sig bil eller buss. Titta själv på kartan så ser du hur nära det blir.
  • För den lite djärvare – varför inte kombinera allt ovan med “Askims Havshotell” eller “Askims Strandhotell”? Goda konferensmöjligheter skall finnas givetvis. Denna anläggning skulle komplettera befintlig hotell- och konferensverksamhet i Göteborg avseende såväl profil som läge. Placering skulle kunna vara i norra delen av Askimsbadet, ungefär där det numera rivna semesterhemmet Västervåg (sedemera Meros camping) en gång låg. Kanske en scen för konserter? Anläggningen skulle på ett bra sätt komplettera verksamheten som Lisebergs camping bedriver strax intill.
  • Sammanfattningsvis skulle ovanstående kunna skapa välbehövligt liv och rörelse på en plats som större delen av året står tom och öde. Det skulle generera arbetstillfällen, öka stadens attraktionskraft och innebära att fler göteborgare väljer att spendera semester och skollov i sin hemstad.

Läs gärna om Doktor Allards “badbarn” och badresorna till Askim. Askimsbadet har historiskt haft en stor betydelse för barn i Göteborg. Klicka här för mer information.

Ovanstående punkter nedtecknades den 1 september 2014. Mer kommer säkerligen att tillkomma. Hör av dig på visionaskim@gmail.com.